Història

Els Pirates Teatre és una de les companyies alternatives més antigues de la nostra ciutat. Neix a Barcelona l’any 2001, i des de llavors manté els seus ideals, oberta a totes les arts escèniques i capaç d’interpretar obres de gèneres i formats molt diversos, així com adaptar i teatralitzar textos de la literatura catalana i universal. El seu teatre és sempre original i creatiu, amb forts vincles amb la música i proximitat amb el públic. Formada per actors i actrius provinents de l’Institut del Teatre i de diversos estudis musicals previs, els seus membres sempre han compartit les ganes de crear i jugar sobre l’escenari.

L’any 2013 la companyia assumeix la gestió d’El Maldà, espai teatral singular de la ciutat de Barcelona on desenvolupen una programació estable que inclou teatre, dansa, música i cabaret.

equip

Els darrers espectacles que han presentat com a companyia són: la trilogia ‘Balneari Maldà: la identitat, l’educació i el poder’, ‘Ronda naval sota la boira’, ‘Nit de reis (o el que vulgueu)’, ‘Les golfes del Maldà’ o ‘Iso nao e uma carambola’, en el seu debut al Teatre Lliure, dins el cicle d’Aixopluc. Actualment també tenen en cartell ‘Sing song swing’ i ‘La corda fluixa’ (Círcol Maldà), de creació pròpia i ‘El darrer triangle’ de Joan Brossa (La Seca, 2011). En els últims anys han estat molts els espectacles que han pujat dalt l’escenari. En són bons exemples, ‘Comedy Tonight’, espectacle de creació (Teatre Llantiol, 2010-2011), i ‘Teatre de carrer’ de Joan Brossa, dirigit per Adrià Aubert. Aquest últim va ser un espectacle inèdit de poesia visual que es va poder veure al Theatre du petit Parmantier de Paris (2009), els festivals Taca d’Oli (Reus, 2008), Tempo Mutevole (Venecia, 2007), Barribrossa (Brossa Espai Escènic, 2006 i 2007), Megafon (Bochum, 2006) i EYE European Young Expressions (Düsseldorf, 2006); així com a diferents espais i festivals de Catalunya.

En l’àmbit de teatre familiar, realitzen les audicions musicals ‘Un viatge pel musical’ (de 8 a 16 anys) i ‘L’aventura del teatre i la música’ (de 3 a 8 anys), així com també ‘Ulisses, una odissea musical’, de Francesc Hernández i Pere Cowley (Teatre Regina, 2011). També per a tots els públics, Els Pirates Teatre organitzen itineraris literaris teatralitzats com ‘Sarrià poètic’ junt amb el Districte de Sarrià-Sant Gervasi i la Xarxa de Patrimoni Literari de Sarrià, ‘Un volt pel Sant Feliu de Gaziel’ (2007), ‘Joaquim Ruyra a Blanes’ i ‘Ángel Guimerà al Vendrell’, ‘Jove Rodoreda’, tots ells coordinats per Maria Canelles.

Són moltes les bones crítiques de públic i premsa acumulades els darrers anys. Això escriu Andreu Sotorra (Time out, Teatralnet) amb motiu de l’estrena de ‘El darrer triangle’ a La Seca, Espai Brossa:

La temptació d’acostar-se a la creació multidisciplinar de Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998), segons en quines mans cau, corre el perill de confondre o alterar l’essència de l’obra de l’autor. És reconfortant constatar que no és aquest el cas de la companyia Els Pirates Teatre, (…). Amb una sensible i profunda subtilesa sobre les intencions dramatúrgiques de Joan Brossa, els quatre intèrprets d”El darrer triangle’ s’impregnen de l’esperit poètic i teatral de l’autor i, sense caure en sofisticacions innecessàries, en un escenari gairebé com si fossin al menjador de casa —com segurament Joan Brossa imaginava les seves accions dramatúrgiques— executen, reinterpreten i donen vida a una sèrie de personatges d’època, de situacions quotidianes, d’accions absurdes, iròniques, matisades pel sarcasme, l’humor i el fregolisme. (…) Una hora de generositat escènica i d’una bellesa plàstica a partir de la senzillesa brossiana (…). (Andreu Sotorra, 1 de febrer de 2012)

cropped-tira-imatges.jpg

La darrera temporada 2012-13 la companyia ha tingut en cartell i prorrogat al Círcol Maldà el seu espectacle ‘Sing song swing’ durant sis setmanes amb ple gairebé absolut i ha fet gira per Catalunya amb actuacions a: Valls, Girona, El Morell, Conesa, Vila-Seca, Palma de Mallorca i altres espais de la ciutat de Barcelona.

 Algunes crítiques sobre el seu darrer espectacle teatral ‘Sing song swing’:

Gemma Ruiz (TV3): Un regal per als amants del musical.

Martí Figueras (Másteatro): Un homenaje al teatro musical y al proceso de creación artística con mucho ritmo, con interacción con el público (vigilen que pueden llegar a sacarles a bailar al escenario) y con un buen equilibrio entre géneros. Un buen auto homenaje que se han ganado Els Pirates.

Andreu Sotorra (Time Out): Les noies i el noi més pirates del teatre català, doncs, si se’m permet l’expressió, es tornen a apuntar aquí un dels seus millors trumfos per posar-se els espectadors a la butxaca… de la gavardina, esclar.